Als je wilt weten wat er gebeurt: Twitter

embush-twitter-deventer-stentor-artikel“Twitter wordt op verschillende manieren gebruikt”, zegt Margot Bosch uit Deventer (314 volgers). Zij verdeelt de gebruikers in grofweg twee groepen. “Je hebt de groep die het gebruikt voor smalltalk en er is een groep die serieus informatie uitwisselt.” Zelf rekent zij zichzelf tot de laatste groep. Volgens Bosch, die haar eigen bedrijf ‘Embush’ voor online communicatie runt, levert het delen van kennis veel op. “Je moet niet bang zijn dat iemand er met je idee vandoor gaat. Vaak is het effectiever via Twitter een vraag te stellen dan te gaan googelen.”
Bosch heeft niet de hele dag Twitter aanstaan. Een keer per dag kijkt ze wat er zoal is binnengekomen. Dat ze daardoor berichten misloopt neemt ze voor lief. 

De nieuwste ontwikkeling is Twitteren tijdens een bijeenkomst. Dat moet volgens Bosch niet als een teken van desinteresse gezien worden. Eerder is het een vorm van waardering. “Op die manier wordt informatie live doorgestuurd naar een groter publiek.”

“Ik bespaar er tijd mee. Ik hoef niet een heel artikel te lezen want de mensen die ik volg hebben dat voor mij gedaan en zetten de kern ervan op Twitter. Op mijn vakgebied gebeurt veel in het Westen. Ik kan niet overal naar toe, maar ik kan het wel volgen via Twitter.”

“Het is een sociaal communicatiemiddel op het grensvlak van werk en privé”, zegt Twitteraar Jos Debeij (96 volgers), directeur van de bibliotheek in Deventer. “Je volgt mensen die met hetzelfde bezig zijn. Op een snelle en vlotte manier wissel je nieuwsitems uit op een luchtige toon. En je informeert je netwerk.

“

Twitteraars zijn doorgaans hoog opgeleid en de meesten zijn tussen de 35 en 45 jaar. Onder de gebruikers zijn veel zelfstandige ondernemers te vinden in de creatieve sector en de media. Bosch past in dat plaatje: “Het is net of je collega’s hebt en je kunt jezelf profileren. Het gaat mij er niet om in hoeveel lijsten ik sta. Het gaat om de kwaliteit. Veel mensen die ik volg ken ik ook persoonlijk.”

Twitter komt dan ook niet in de plaats van persoonlijk contact, weet Bosch. Deventer kent zelfs de Twitterborrel van Twitteraars die elkaar eens in de twee weken ontmoeten in de Heeren op de Brink.

Volgens Bosch is het een fabeltje dat je rijk kunt worden van Twitter. “Je moet het niet gebruiken om iets te verkopen, dat wordt niet gewaardeerd. Tweets zijn geen advertenties. Je wil bekend staan als expert. De etiquette geeft aan dat je na zeven à acht gewone Tweets wel een keer reclame mag maken. Om te werven voor een bijeenkomst is het weer wel geschikt.”

“Als je wil volgen wat er gebeurt, Twitter!”, zegt Deventenaar Paul Maatman (1102 volgers). “Je moet niet de hele dag kijken en je moet mensen gaan volgen die je interesse hebben, inmiddels zijn dat er voor mij 1700. Ik haal er veel ideeën uit. Soms heb ik het gevoel dat ik daadwerkelijk bij een congres aanwezig ben. “

Maatman, docent marketing op het ROC en Windesheim, ziet dat bedrijven Twitter steeds meer gaan gebruiken voor marketing, vooral in de VS. “Amerika is een voorloper. Pepsi heeft bijvoorbeeld zijn hele budget omgegooid en haalt zijn advertenties bij de Superbowl weg en stopt dat geld in social media, zoals Twitter en Facebook. Het is zeer geschikt om met je klanten te communiceren over klachten. De triviale dingen maken het menselijker. Of het een medium wordt voor de massa zal de toekomst leren. In Nederland kijkt men liever de kat uit de boom.”

Twitter wordt ook gebruikt door instellingen om reclame te maken voor activiteiten. Bijvoorbeeld het Burgerweeshuis, filmhuis De Keizer, de Deventer Schouwburg en het Havenkwartier. Ook de gemeente Deventer zet nieuws op Twitter. Dat gaat automatisch en daardoor worden zinnen halverwege afgebroken. “Zo moet je het dus niet doen”, zegt Bosch. “Ze zouden Twitter goed kunnen inzetten maar daarvoor moeten communicatieafdelingen omgevormd worden voor de nieuwe media.”

Onder jongeren is Twitter niet populair, merkt Maatman in zijn klassen. Daar voeren Hyves en MSN de boventoon. “Onder mijn leerlingen zie ik bijna geen twitteraars. Omdat ik het erover heb, komen er wel wat bij.”