Juryrapport: Beste Bibliothecaris 2015

beste-bibliothecaris-van-nl-informeelHet eerste dat opvalt bij kennismaking met de genomineerden van 2015, Erik Boekesteijn (DOKLAB), Jeroen de Boer (Biblioservice Fryslân), en Margot Bosch (KB), zijn de overeenkomsten tussen hen. Ze geven alle drie met verve een nieuwe inhoud aan het vak van bibliothecaris: ze maken makkelijk en graag contact met de wereld om hen heen, ze zijn als een vis in het water met alle soorten media en zijn gericht op samenwerken en delen. Wat een mooi plaatje vormen zij als groep, wat een geweldige ambassadeurs voor de branche! Bij de stemming door vakgenoten op de site van Bibliotheekblad, waarbij in totaal maar liefst 1315 stemmen zijn uitgebracht, zijn twee kandidaten vrijwel gelijk geëindigd waardoor de mening van de jury uiteindelijk nipt de doorslag gaf. Er zijn niet alleen veel stemmen uitgebracht, zij gingen vaak vergezeld van mooie motivaties. Alle genomineerden krijgen daar een overzicht van en dat is, ook voor de niet-winnaars, een feestje om te lezen! Een kleine bloemlezing: ‘The one and only mover and shaker in library land!’ (Erik); ‘C’mon! Frysklab is het beste wat de bieb is overkomen sinds het uitvinden van de boekdrukpers!’ (Jeroen) en ‘Ze is zo ongelooflijk gedreven, doortastend, energiek, perfectionistisch en vreselijk enthousiast en dat enthousiasme weet ze heel erg op haar team over te dragen. Je gaat vanzelf mee in haar flow.’ (Margot).

De jury was, na zorgvuldig wikken en wegen, ten slotte unaniem in haar oordeel: Erik Boekesteijn is de Beste Bibliothecaris van 2015. Maar wat zijn de andere twee goed en leuk! Jeroen de Boer met zijn vernieuwingsdrang, vasthoudendheid en enthousiasme om nieuwe mogelijkheden te delen, ook ver buiten Friesland. Margot Bosch heeft het bijzondere vermogen mensen en sociale media werkelijk aan elkaar te verbinden en daar enorme resultaten in korte tijd mee te boeken. Er moet de jury daarnaast nog iets van het hart: dit jaar heeft er helaas weer geen vrouw gewonnen en dat is een vreemd fenomeen in een door vrouwelijke medewerkers gedomineerde beroepsgroep. Heeft Margot gelijk in haar voorspelling en stemmen vrouwen eerder op een man dan op hun eigen sekse? Of zijn vrouwen veel te bescheiden in het lobbyen voor zichzelf?

De jury kan niet om de bijzondere kwaliteiten van Erik Boekesteijn heen: een vakgenoot die – typisch Nederlands – in het buitenland bekender is dan hier, zichzelf steeds blijft vernieuwen en met onder andere This Week in Libraries iets bijzonders heeft neergezet. Wie Erik Boekesteijn noemt, kan eigenlijk niet om Jaap van de Geer heen met wie hij vanuit DOK Delft een scala aan activiteiten heeft ontwikkeld. Erik als boegbeeld, samen met Jaap vaak nachtenlang doorwerkend! Naast zijn enorme werkkracht, creativiteit en het zichtbare plezier in het delen van kennis en ervaring gaf de vitaliteit van Erik de doorslag. Want als iemand uitstraalt dat het werken in de bibliotheekwereld een groot feest is, is dat Erik Boekesteijn.