Boek per week

 

15 jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen met het initiatief: Boek per week. Mijn streven was om in dat jaar 52 boeken te lezen. Ik wist zeker dat het zou gaan lukken. En ik dacht ook dat ik via Twitter mensen enthousiast zou kunnen maken met mijn voornemen en zo anderen mee te slepen in dit streven. Samen onze boeken en vordering delen via Twitter. Hoe leuk zou dat zijn?

Ik begon enthousiast, januari was een topmaand: netjes 5 boeken gelezen en gedeeld via Twitter met #boekperweek. Maar niemand die mee wildedoen. Niemand die samen met mij dit avontuur in wilde stappen.

Na ongeveer 10 jaar, startte ik het Landelijk Social Media Team Openbare Bibliotheken. Samen met 45 bibliothecarissen twitterden we erop los. Steeds op zoek naar nieuwe initiatieven. Ik herinnerde mij mijn vruchtloze initiatief van 10 jaar geleden. We gingen het nog eens proberen, nu met ons Biblitoheek Twitternetwerk van 30.000 volgers. En het werd een succes. Mensen deelden massaal via Twitter, Facebook en Pinterest hun gelezen boeken, vaak met een kleine recensie en hun voor gang: 12/52.

Nu is het uitgegroeid tot een jaarlijk wederkerende uitdaging. En tot mijn grote plezier heeft het zelf een mooi plek gekregen op de home page van www.bibliotheek.nl. Toch wel een beetje trots op het idee, en het succes dat het heeft.